....::KALAMUN MINNI::....

"Sebaik-baik perhiasan di dunia adalah wanita yang solehah dan wanita solehah itu tidak memandang dan tidak dipandang''
-Aish SaFa-

Tuesday, 15 May 2012

CHOCOLATE HOMEMADE

Salam buat pembaca yang dirahmati Allah.

chocolate SaFa

Kali ni SaFa ingin berkongsi chocolate home made yang SaFa buat. Pasti anda semua juga pernah membuatnya bukan? Hehe. Sememangnya cara sangat mudah justeru tidak hairanlah kalau semua orang mampu mebuatnya. Terima kasih kepada Baba kerana memberi sponsor untuk SaFa membuatnya. Hehe. Lain kali sponsor lagi ye! ^_^

Baba masa drive baru lepas pulang dari beli bahan2 nak buat chocolate.
Sebelum itu, SaFa nak bagi tahu macam mana keadaan SaFa di dapur tadi. T_T Memang sedih. Masa mula-mula tu memang SaFa buat sendiri pun. Tapi apa yang terjadi, SaFa dah membazirkan separuh coklat yang SaFa beli disebabkan salah step semasa mencairkannya. Untung ummi SaFa tak marah. Dan mujur ummi menolong SaFa dan memberi tunjuk ajar. Terima kasih jugak ummi.

Baiklah pembaca, sekarang SaFa akan menunjukkan bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat chocolate. Jom layan!

Almond, Almond yang telah dicincang, coklat dan bekas.


Almond yang telah digoreng menjadi rangup

Setelah kedua-dua jenis almond tersebut digoreng, anda bolehlah mencairkan coklat tersebut sehingga cair. Almond yang tidak dicincangkan ini SaFa letakkannya didalam coklat manakala almond cincang ini  pula SaFa taburkan menjadi hiasan. Dan hasilnya....

Coklat tu nampak comot sikit sebab baru kali pertama buat. Hehe. Tapi rasanya sangat lazat!!

Pembaca boleh mencubanya sendiri di rumah. Selamat mencuba! 


Penggemar coklat tegar,
Aish SaFa
Muka mesti manis bila makan coklat
^_^

No comments:

Post a Comment