....::KALAMUN MINNI::....

"Sebaik-baik perhiasan di dunia adalah wanita yang solehah dan wanita solehah itu tidak memandang dan tidak dipandang''
-Aish SaFa-

Sunday, 15 July 2012

ATTENDING KELAS BAKERI YANG GEMPAK

Salam alaik buat pembaca dirahmati Allah.

Semalam SaFa berkesempatan mengikuti kelas masakan buat pertama kalinya. Rasanya sangat penat. :p haha. Tapi!! sangat berbaloi kerana dapat mencedok sebanyak ilmu dalam dunia masakan. Memandangkan SaFa bukanlah seorang yang pro dalam masak memasak ni , banyak jugak lah yang SaFa tak tahu bahan2 dan teknik2 memasak. Tapi disebabkan tak pandailah , SaFa kene belajar right? ;)

Actually macam mana SaFa boleh pergi ke kelas memasak ni adalah disebabkan Umi SaFa yang beria2 nak cari kursus untuk SaFa ikuti. Hari tu my Umi cadangkan SaFa pergi ke kursus menjahit macam yang telah SaFa ceritakan dalam entry yang sebelum ni, tetapi disebabkan SaFa kurang menunjukkan minat dalam menjahit makanya SaFa tidak memgambil cakna apa yang disarankan Umi. Hehe. Sori Umi, tapi at last SaFa berjaya jugak kan menjahit sehelai baju untuk si cilik Farah dengan tunjuk ajar Umi. Well done!! SaFa dah berjaya ambil kursus rumah tangga , kursus masakan and kursus ape lagi la Umi nak cari lepas ni. Haha. :D

Suasana kat kelas bakeri tu sungguh happening dengan kelatah orang2 yang sudah lanjut usia. Memang tergelak saje SaFa dibuatnya. Memandangkan dalam kelas tu SaFa dan my bff SaFa iaitu Nurul Farhana adalah student yang paling muda, bangga la jugak kan? Selalu la dijadikan model kuih raya yang kami buat. Tak sangka ada bakat jadi tukang promotion kuih raya. Haha. :P

Entry ni pun SaFa tak nak cakap panjang, just nak kongsi pengalaman SaFa mengahadiri kursus memasak. (Hai SaFa, memasak pun kene ambik kursus ke? Nampak sangat tak pandai masak. Sori ye Encik X. Saya masih belajar lagi. Takpe lambat lagi kan? Haha. Give me time okeyh nak jadi master chef awak :p)

Okey, itu SaFa tengah piping jem strawberi nak buat tart mawar. :)
atas kiri : mocha choclate. atas kanan : classic rocher. bawah : fantasy cookies. semua SaFa suke  hehe. best sangat3.....
Tu dia kawan jemputan SaFa , Nurul Farhana :P.  buat tart mawar paling leceh kan fana? haha


Tu dia antara biskut2 raya yang SaFa belajar. :)
Tu diaaa biskut cinta Balqis. tapi baru siap bakar je dulu. deco belum lagi. hehe :P
Rasanya tu sahaja lah kot gambar yang boleh SaFa kongsi. Thanks sebab sudi baca entry yang tak seberapa ni. Broadband pun lembab, nak upload lebih2 pun tak kuasa dah. Hehe. K, daa. Asslamualaikum! ;)

p/s: raya tahun ni kompem SaFa punya kuih raya je. tak beli dah tu. pandai Umi ea bayar yuran daftar hantar SaFa pegi kursus kuih raya, pastu dah jimat daripada beli kuih raya yang mahal2. haha :D

Belajar nak jadi master chef Umi Baba adik2 dan awak,
Aish SaFa
keep learning!

2 comments:

  1. bestnya ! bestnya !
    cik Aish Safa..ada permintaan...nanti2 post la pasal resepinyer. hehe :)

    ReplyDelete