....::KALAMUN MINNI::....

"Sebaik-baik perhiasan di dunia adalah wanita yang solehah dan wanita solehah itu tidak memandang dan tidak dipandang''
-Aish SaFa-

Thursday, 30 August 2012

CONTENG2 SEBELUM KE MENARA GADING

Tup, tup, esok dah nak balik semula ke U rupanya. Oh masa! Cepatnya kau berlalu. Rasanya baru semalam SaFa menghabiskan tamhidi. Tiba2 esok dah kene balik semula ke sana. Ape perasaan?? Haa.. Entah lah. Tak tahu nak kata apa. Gembira tidak. Sedih pun tidak. Barangkali takde perasaan kot. Haha. Takpe lah. Biasalah tu. Dah lama cuti. Mesti rasa sedih kan nak tinggalkan hobi terbaik kat rumah. Apa yep? :p Haha. Mestilah dengan katil kesayangan dan laptop tercinta. Nampak takde kerja di situ. Haha. SaFa yakin, pembaca yang berada dalam situasi SaFa pun mesti melakukan hal yang sama bukan? :p

Ok, semua barang Alhamdulillah hampir 99% complete! Banyak kot barang yang SaFa sumbat. Adoi. Entah lah macam mana nanti. Dengar katanya student dan ibubapa dikehendaki menaiki bas dari stadium(tempat pendaftaran) ke kolej kediaman. Can u imagine? Betapa sukarnya nak angkut barang segala bagai tu dalam bas? =_='' Oh, tak boleh ke bagi je kenderaan tu masuk ke kolej kediaman. Kan senang tu. Penat kot nak angkat bagasi bagai tu. Besar kot. Huh. Sudah lah SaFa nanti bukan parents yang pergi hantar. My uncle la yang terpaksa bersusah payah menolong SaFa nanti. Kesiannya. Tak sanggup nak susahkan. T_T

Ni barang2 yang akan SaFa bawak. Dah habis minimise dah tu. Tak reti dah nak buat macam mana lagi bg sikit. Huhu
Ok, by the way..untuk kesekian kalinya lagi SaFa nak cakap yang SaFa akan menyambungkan pengajian dalam bidang seni bina dan sains untuk tempoh 3 tahun. InsyaAllah SaFa akan bergraduasi pada usia 22 tahun. :) Macam tak sabar je nak habiskan degree ni. Tapi, SaFa macam tak pasti akan betol2 meneruskan pengajian dalam bidang ni sampai ke akhir pengajian. :( Sebab semalam masa lepas time berbuka tu, SaFa berborak dengan Umi SaFa pasal pengajian SaFa. Then, SaFa baru dapat tahu pengakuan ikhlas Umi yang teringin sangat nak SaFa menyambungkan pengajian dalam bidang agama. 

Kata Umi, "Umi tahu Kak Long lagi bagus dalam bidang agama kalau nak dibandingkan dengan Kakak (adik kedua SaFa). Kak Long lagi bagus dalam bab2 agama berbanding adik2 yang lain. Tapi Kak Long ni salah pilih. Sepatutnya Kak Long stay je ambik STAM masa Form 6 tu. Sebab masa SMA dulu Kak Long dapat straight A's (10A1). Patutnya Kak Long sambung je ambik aliran agama. Tapi Kak Long jenis tak nak ikut pilihan orang tua. Cuba tengok Kakak, walaupun dia taknak jugak STAM, tapi dia still ambik sebab dia dengar cakap Abah." Ouh, terdiam SaFa sebentar masa dengar pengakuan ikhlas ini. Jauh cita2 Umi untuk SaFa rupanya. Tapi masa SaFa suarakan keinginan untuk menyambung pelajaran ke U, tiada pula bantahan keras terhadap SaFa yang ada cumalah saranan mereka untuk SaFa memilih STAM. =_=''

Then, barulah SaFa pertahankan kenapa SaFa memilih bidang tersebut. Tetapi, SaFa mengaku, memang sains bukanlah bidang yang sehati dengan jiwa SaFa, cumanya SaFa mencabar diri SaFa. Kata SaFa kepada Umi, "Biarlah, dah Allah nak letakkan Kak Long dalam bidang ni. Lagipun berapa kerat je budak2 kelas Kak Long dulu yang ambik sains. Yang lain semuanya STAM." Tu je yang SaFa mampu kata sebab dalam hati SaFa memang SaFa sedikit terkesan dengan kata2 Umi. Sebabnya SaFa percaya dengan kata2 Umi yang SaFa memang boleh jauh lebih menonjol kalau SaFa meneruskan dalam bidang agama. Tetapi, masa tak boleh undur kan?? 

Ok, dah2 SaFa. Tak payah nak rungsing sangatlah dengan apa Umi kata semalam. Kalau ditakdirkan SaFa lebih baik dalam bidang agama, pasti ada jalannya lepas ni. InsyaAllah.  Oraite, lepas ni SaFa akan meninggalkan rumah, parents, adik2, katil (isk2) , dan teddy bear comel SaFa tu. Haha. :p Mesti rindu lah semua tu bila dah ada dekat sana. Takde dah bilik serba pink dekat sana macam dekat rumah ni. Hew2. Pastu kene share plak tu dengan 4 orang. Huh, takde privacy langsung! Kalau dekat rumah, bilik SaFa duduk sorang2. Hehe. Entahlah SaFa, belajar lah jadi hamba yang bersyukur sikit ye. Takkan semua nak hidup mewah kot! :D

mesti SaFa akan rindu katil ni dengan Bear2 SaFa tu. :'(
Mari SaFa nak tunjukkan baju orientasi yang akan dipakai semasa pendaftaran nanti. Haha. Skema betol la. Terasa macam kembali ke zaman sekolah dulu yang mana SaFa akan memakai baju kurung sebagai Ketua Pelajar (KP).  Ouh zaman sekolah pun sudah berlalu. Pantasnya! :(

Tu diaa baju orientasi. Haha. Macam baju KP dulu je. :p
Oraite2, azam baru masuk menara gading kali ni pula. Hurm2. Ofkos lah SaFa nak lebih study smart dan bukan dah study hard macam tamhidi dulu. Haha. SaFa tahu cabaran dekat U lebih besar berbanding cabaran daripada zaman sekolah. Kenapa?? Dekat U, kamu buatlah apa yang kamu mahu. Kalau kamu nak berjaya, pandai2 lah kene cedok ilmu dengan lecturer. Kalau zaman sekolah dulu, cikgu2 akan suap kita. Tapi nanti takde dah. Jangan harap! So SaFa, start belajar mencari bukan menunggu ok. And, jangan buat kerja last minit. Tak elok ye SaFa. 

Kawan2, dalam sibuk2 kita nak dapatkan dean list, jangan lupa kita kene jugak rebut deen list!! :) Pengisian kerohanian tu sangat penting. Kita kene pandai cari. Kalau ada program2 ilmiah atau usrah, lapang2kanlah waktu untuk menghadiri program yang dibuat. Memanglah tak wajib, tapi jiwa kita ni kene selalu di isi. Tak boleh kosong tau. Huhu. Dan teruslah mencintai ilmu hingga ke liang lahad. Peace! ^_^

Ok, rasanya itu sahajalah kot entry yang SaFa dapat conteng2 before SaFa akan mula sibuk sebagai pelajar setelah mula memasuki sem baru pada kali ini. Lepas ni, mungkin jaranglah waktu SaFa untuk meluangkan masa bersama blog tercinta SaFa ni. :( Till see u guys in the next post! Ceh, bajet ramai je yang baca. Haha. :p Ada SaFa peduli?? :p (samsengnyer ayat, astaghfirullah)

Conteng2,
Aish SaFa
bakal mahasiswi Tahun 1 
Ijazah Seni Bina dan Sains

2 comments:

  1. baju tak tahan,,harus ada butang mcam tahun lepas.kan2.

    ReplyDelete
  2. haha. memang la. sebab fa ikut sebijik2 pattern baju orientasi tahun lepas. :)hihi

    ReplyDelete