....::KALAMUN MINNI::....

"Sebaik-baik perhiasan di dunia adalah wanita yang solehah dan wanita solehah itu tidak memandang dan tidak dipandang''
-Aish SaFa-

Friday, 28 December 2012

CREPE DURIAN

Mesti ramai dah tahu kan dan kenal apa itu crepe durian kan? Mana tidaknya, sepanjang musim durian baru2 ini makanan ini seolah2 famous dan disebut2 orang. SaFa juga tidak melepaskan peluang mencuba resepi baru ni. :)

Atas permintaan rakan2 di studio dan kawan2 baik SaFa, maka SaFa berbaik hati lah untuk membuatkan mereka sedikit crepe durian sebagai bekalan untuk dibawa pulang pada esok hari. Nak buat crepe durian tu bukan lah susah sangat cuma memerlukan kesabaran dan ketelitian. Mana tidaknya, proses membuatnya bermula daripada membuat kulitnya selesai dahulu barulah boleh disambung dengan meyiapkan intinya. Kan penat tu! =_='' Tapi tak mengapa, demi mereka yang tersayang , SaFa gagahkan diri untuk menyiapkan sedikit yang termampu. Pandai2 lah mereka kongsi nanti. Yelah, sharing is caring right? :p Hehe. Lagipun kos pembuatannya juga mahal. Nasib lah parents SaFa yang support bahan2 untuk membuat crepe durian tersebut. Kalau tidak pening jugak SaFa memikirkan cara untuk mengeluarkan kos perbelanjaan itu. Hehehe. Terima kasih Umi Abah. :)

Sebelum tu, jom tengok macam mana rupa crepe durian SaFa kali ini. Hihi.

Tu dia crepe durian. Membuka selera bukan? :p
Gambar ni SaFa curi dari internet. Dan resepi kat bawah ni pun adalah resepi yang SaFa ikut. Jadi pembaca sekalian boleh cuba juga!
  
Bahan2 crepe;-
250g gandum
3 bj telur
500ml santan
1 sudu teh esen pandan
1 sudu teh pewarna hijau atau kuning

Cara2:
1. Satukan semua bahan dlm bekas dan kacau.
2. Masukkan dalam blender dan blend. Kemudia tapis.
3. Sediakan kuali leper non stick.
4. Panaskan kuali dan letak sdkt myk.
5. Tuang 1 senduk kecil dan msk crepe. X perlu di terbalikkan.
6. Buat sampai habis adunan.

Bahan2 filling:
Isi durian secukupnya
1 cawan non dairy whippg cream

Cara2:
1. Pukul whippg cream dlm mixer hingga kental.
2. Asingkan isi durian dgn biji. Lumatkan sidikit.

Cara2 bungkus crepe:
1. Bentangkan 1 keping crepe.
2. Letakkan whipping cream.
3. Letakkan isi durian.
4. Kemudian ttp semula dgn whipping cream.
5. Lipat crepe. Dan sejukkan dalam peti sejuk sebentar. Siap!


Buat banyak2 tapi kene tinggalkan untuk family jugak. jadi kawan2 nanti pandai2 la share eh? hehe


Esok SaFa dah nak balik USIM. Cuti study week dah nak habes. :(

See you again in the next post. Tata~ Wasalam. :)

Keep learning,
Aish SaFa
untuk yang sentiasa memberi kata2 semangat. :) tq yep!

No comments:

Post a Comment